Wednesday, July 16, 2008

Anwar Ibrahim Di Tahan Polis...

Kul 1 pm td aku dpt msg mengatakan anwar ditahan polis. dia di tahan ketika hendak ke ipk setelah semalam polis memberi notis untuknya ke ipk sebelum kul 2 pm... yg peliknya bagaimana polis boleh menahannya kul 12.55 pm w'pun setelah anwar bersedia ke ipk. aduhai malangnya negaraku yg mempunyai polis yg tidak profesional....


Anwar Ibrahim ditahan
Jul 16, 08 1:15pm
Polis menahan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di luar rumahnya di Segambut dan dibawa ke ibupejabat polis Kuala Lumpur tengahari ini.Beliau ditahan kira-kira sejurus tiba dari Putrajaya selepas memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).Menurut peguam R Sivarasa, pihak polis telah menunggu kepulangan Anwar dan sebaik sahaja tiba, mereka membawa mantan timbalan perdana menteri itu, ke dalam kereta polis bercermin gelap dan membawanya ke IPK Kuala Lumpur.Anwar tiba di IPK Kuala Lumpur jam 1.11 tengahari dengan dikawal oleh konvoi 15 kenderaan.Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesahkan kepada pemberita di Parlimen bahawa Anwar telah ditahan.Katanya, beliau menerima panggilan telefon dari Anwar yang mengesahkan bahawa beliau telah ditahan.Anwar juga, katanya, memberitahu bahawa beliau dilayan secara kasar oleh anggota polis yang menahannya itu.Wan Azizah berkata, Anwar memintanya pulang ke rumah untuk menenangkan anak-anaknya dan kemudiannya pergi ke pejabat polis terbabit.
Naib presiden PKR, Azmin Ali tiba kira-kira jam 1.26 tengahari, dan menyifatkan tindakan polis itu sebagai tidak bertamaddun kerana Anwar telah mengesahkan akan datang.Lagi pula, tambahnya, masa yang diberikan oleh polis sehingga jam 2 petang juga belum lagi tamat.Beliau juga menyifatkan tindakan polis sebagai tidak wajar kerana Anwar dikeluarkan dari keretanya di tepi jalan utama.
Kira-kira 200 penyokong Anwar termasuk ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat kini berhimpun di IPK Kuala Lumpur.Mereka termasuk Yusmadi Yusof, Zuraidi Kamaruddin, Dr Zulkifly Ahmad, Dr Hatta Ramli, Tian Chua serta Karpal Singh.Wan Azizah pula tiba dengan anak perempuannya, Nurul Nuha pada jam 1.30 hari.
Difahamkan Anwar akan didakwa mengikut

1 comment:

Ajaque said...

Tak pelik... mmg polis dan politik di malaysia nih penuh kebusukan.

Pendapat aku